Kuru Kayısı
Kuru kayısı cinsine göre naturel ve ağartılmış olmak üzere iki gruba, boyuna göre sekiz gruba ve kalite sınıfı olarak da (ekstra, birinci, ikinci, ve endüstriyel) 4 sınıfa ayrılır.
Hasat zamanından sonra, kurutma işlemine başlamak için kayısılar güneş altına serilir. Kurutma aşaması, hava koşullarına bağlı olarak 7 – 20 gün arası sürer. Bu geleneksel yöntemle kurutulan kayısılar, güneş altında kararır ve natürel gün kurusu adını alırlar.

Bu sınıftaki kayısıların maksimum 80 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 81 – 100 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 101 – 120 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 121 – 140 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 141 – 160 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 161 – 180 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir

Bu sınıftaki kayısıların 181 – 200 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 201 – 220 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların minimum 221 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.
Hasat zamanından sonra, kurutma işlemini hızlandırmak için salkımlar potasyum sorbatla ıslatılır ve güneş altına serilir. Kurutma aşaması, hava koşullarına bağlı olarak 7 – 20 gün arası sürer. Bu geleneksel yöntemle kurutulan ve sonra da rengi kükürtdioksit ila ağartılan üzümlere ağartılmış üzüm denir.

Bu sınıftaki kayısıların maksimum 80 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 81 – 100 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 101 – 120 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 121 – 140 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 141 – 160 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 161 – 180 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir

Bu sınıftaki kayısıların 181 – 200 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların 201 – 220 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Bu sınıftaki kayısıların minimum 221 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.