Kuru Kayısı

Kuru Kayısı Genel BakışNaturel Gün KurusuAğartılmışÜrün Özellikleri Kuru kayısı Türkiye’nin üretimde ve ihracatta başı çektiği başka bir tarım ürünüdür. Kayısı üretimi Türkiye’nin birçok yerinde sıklıkla görülebilir ama en çok Malatya ve çevresindeki verimli topraklarda yer edinmiştir. İhracatta en sık talep…
Kuru Kayısı
Genel BakışNaturel Gün KurusuAğartılmışÜrün Özellikleri
Kuru kayısı Türkiye’nin üretimde ve ihracatta başı çektiği başka bir tarım ürünüdür. Kayısı üretimi Türkiye’nin birçok yerinde sıklıkla görülebilir ama en çok Malatya ve çevresindeki verimli topraklarda yer edinmiştir. İhracatta en sık talep Rusya ve Avrupa ülkelerinden gelmektedir.
Kuru kayısı cinsine göre naturel ve ağartılmış olmak üzere iki gruba, boyuna göre sekiz gruba ve kalite sınıfı olarak da (ekstra, birinci, ikinci, ve endüstriyel) 4 sınıfa ayrılır.

Hasat zamanından sonra, kurutma işlemine başlamak için kayısılar güneş altına serilir. Kurutma aşaması, hava koşullarına bağlı olarak 7 – 20 gün arası sürer. Bu geleneksel yöntemle kurutulan kayısılar, güneş altında kararır ve natürel gün kurusu adını alırlar.

No 0

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların maksimum 80 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 1

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 81 – 100 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 2

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 101 – 120 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 3

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 121 – 140 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 4

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 141 – 160 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 5

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 161 – 180 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir

No 6

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 181 – 200 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 7

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 201 – 220 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 8

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların minimum 221 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

Hasat zamanından sonra, kurutma işlemini hızlandırmak için salkımlar potasyum sorbatla ıslatılır ve güneş altına serilir. Kurutma aşaması, hava koşullarına bağlı olarak 7 – 20 gün arası sürer. Bu geleneksel yöntemle kurutulan ve sonra da rengi kükürtdioksit ila ağartılan üzümlere ağartılmış üzüm denir.

No 0

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların maksimum 80 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 1

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 81 – 100 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 2

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 101 – 120 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 3

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 121 – 140 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 4

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 141 – 160 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 5

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 161 – 180 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir

No 6

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 181 – 200 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 7

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların 201 – 220 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

No 8

Efes Tarım

Bu sınıftaki kayısıların minimum 221 adette en az 1 Kilograma eşit olması gerekir.

123456